Näringsrik, hållbar mat med glädje och gemenskap

Näringsrik mat

Hälsosam mat och hållbar matlagning är en viktig del av Tellusfoods verksamhet. Vi arbetar utifrån följande riktlinjer i Tellusfoods tillagnings- och cateringkök:

  • En stor andel (ungefär hälften) av råvarorna är närodlade och/eller ekologiska.
  • Maten lagas till en del från grunden i våra egna kök.
  • Vi serverar allsidig och näringsriktig mat, utifrån Livsmedelsverkets rekommendationer för förskola och skola bland annat med mindre mängd salt och socker.
  • Våra menyer hämtar inspiration från jordens alla hörn.
  • Vi har regelbundna vegetariska inslag på menyerna, för att ge barn och elever en vana att äta vegetariskt samt att minska vår miljöpåverkan
  • Vi serverar endast MSC-märkt fisk.
  • Till maten serverar vi alltid några olika sorters grönsaker.

Vid måltiderna, lägger vi grunden för hälsosamma matvanor. Våra kockar har god kunskap i näringslära och vi strävar efter att följa de rekommendationer som Livsmedelsverket har för näringsriktig mat i förskolan.

Vi väljer noga ut ingredienserna för att i så stor utsträckning som möjligt använda ekologiska och/eller närproducerade produkter och MSC-märkt fisk.

Protein är viktigt för barns muskelutveckling och generella hälsa. Varierande proteinkällor ger en komplett uppsättning aminosyror som är viktiga för kroppens funktion.

Kolhydrater är kroppens främsta energikälla och vi serverar ofta kolhydrater från helkornsprodukter som fullkornsbröd, fullkornsris och fullkornspasta som ger långvarig energi.

Vi undviker processade livsmedel som ofta har hög andel tillsatt socker, salt och konstgjorda tillsatser.

Våra barn serveras regelbundet vegetarisk mat och dagligen olika typer av grönsaker och sallader. Vi blandar olika färger och typer av frukt och grönsaker för att säkerställa en bred näringsprofil. Till alla måltider serveras mjölk och vatten.

Naturligtvis tillgodoser vi specialkost utifrån ett dokumenterat behov.

Mat är också kultur, och vi serverar mat med inspiration från hela världen. Vi har en viktig uppgift att förbereda barnen för både dagens Sverige och världen i stort, och det ansvaret gäller även vår matkultur.